De ce Bucovina ?
Datorită frumuseţii locurilor, purităţii aerului cu efect sedativ, apelor cristaline, precum şi a inestimabilului patrimoniu cultural şi religios existent, Regiunea Nord-Est numita si ,,Tinut al Manastirilor” deţine un potenţial turistic foarte ridicat, care poate fi comparat cu alte zone turistice din ţară şi din străinătate. Alături de pitorescul regiunii, binecunoscuta ospitalitate Bucovineana, tradiţiile populare, specificul gastronomiei Bucovinene dau culoare locală pentru atragerea turiştilor.
Principalele tipuri de turism care pot fi practicate sunt: Turismul religios si turismul activ.
Turismul religios: cuprinde salba de manastiri Voronet, Suceviţa, Moldoviţa, Putna, Humor, Arbore, Slatina, Dragomirna, Patrauti etc. Turismul cultural (muzeistic, etnografic, artistic),balneo-terapeutic, de agrement, de tranzit, agroturismul.
Turism activ: alpinism, parapanta, rafting, orientare turistica, mountainbike, schi, aventura park, tir cu arcul, airsoft, vanătoare, pescuit etc. Aeroturismul zboruri cu avionul deasupra manastirilor din Bucovinena va ofera o noua viziune asupra mirificilor piesaje din Bucovina.
Turismul Activ pate fi desfasurat in Complexul de Agrement Ariniş din Gura Humorului
Este situat in incinta parcului dendrologic, un parc de aproximativ 30 hectare, pe malul stâng al râului Moldova, accesul făcându-se din DN 17 pe şoseaua de centura Mihail Kogâlniceanu, strada Mihai Eminescu, iar apoi pe Aleea Arinis. Complexul de agrement Ariniş pune la dispoziţie o piscină acoperită semiolimpica, bazin pentru copii, sauna, baie de aburi, jacuzzi două bazine de înot exterioare(unul destinat adulţilor şi unul pentru copii, loc de plaja, instalatie de dusuri exteioare, terase), o sală de sport modernă multifuncţională, cu tribuna, vestiare si dusuri, un patinoar natural pentru patinaj pe gheata iarna; patinaj pe role ori skateboard vara, terenuri de sport in aer liber, modern cu inprejmuire si iluminat nocturn, practicabile pentru: tenis de câmp, volei, fotbal, handbal şi baschet.
De asemenea, aleile înguste şi liniştite pot fi folosite de turişti pentru odihna si relaxare sau pentru: trekking, nordik walking, trekking cu tiroliana/rapel, practicabile pe 3 trasee distinct, cu grad de dificultate diferite, alpinism, desfasurat in cadrul Rezervatiei Piatra Pinului, zbor cu parapanta, cu instructori specializati, ciclism practicabil pe doua trasee distinct, avand grade de dificultate diferite, paintball, tir cu arcul pe terenuri special amenajate sau in padure, offroad, motocross se practica pe trasee diverse, cu grade de dificultate diferite.
De precizat că pe malul drept al râului Moldova turiştii au la dispoziţie telescaunul ce deserveşte pârtia de schi Şoimul, prevazuta cu tunuri de zapada, adegvata deopotriva schiului de agreement, cat si celui de performanta, partie de sanius, mai ales pentru bucuria celor mici, dar si a celor mari, telescaun care poate oferi pe un traseu de aproximativ 1,5 kilometri si o privelişte panoramică oraşului Gura Humorului.
Vezi piscina Arinis – clik pe link-ul de mai jos.
Partia de schi Soimul 1 si 2.
- lungimea partiei – 1.478 m
- diferenta de nivel – 285 m
- un echipament telescaun pe o lungime de 1.332 m
- un sistem electronic de bileterie
- 5 tunuri de zăpadă amplasate pe pârtie
- 1 maşină de bătut zăpada
- drum de acces către pârtie modernizat
- parcare amenajată la baza pârtiei – 344 locuri
- instalatie nocturna
Detalii telescaun:
- lungimea instalatiei – 1.332 m
- altitudinea la baza – 477 m
- altitudinea la varf – 762 m
- durata unei urcari – 9′36″
- numar cabine – 97 (a cate 4 locuri)
- viteza de deplasare – 2,3 m/s
- capacitatea de transport – 1200 pers/h
Partia de ski Soimul 2, dedicata incepatorilor.
Turiştii care îşi vor petrece concediul la Gura Humorului se vor putea bucura în voie de noua pârtie, lungă de 550 de metri, lată de 60 de metri şi cu o înclinaţie de 20% avand instalatie de nocturna si transport cablu.
Vezi Partia Soimul Gura Humorului – clik pe link-urile de mai jos.